Uw hond heeft van nature een langere dekvacht en een korte ondervacht. Bij een Maltezer en Shih Tzu wordt de vacht vaak ingekort maar bij een Briard niet. Bij zowel de vachten die worden ingekort als de vachten die lang blijven is de verzorging hetzelfde.

Door uw hond te borstelen kunt u de onderwol uit de dekvacht borstelen om het klitten van de vacht te voorkomen. Dit kunt u het beste doen met een universeel borstel. Vooral de staart,oren, broek, oksels, liezen en de benen eisen extra aandacht.

Wanneer u gaat borstelen begint u op de rug. Met de universeelborstel borstelt u met de haren mee. Door de vacht open te leggen kunt u de wolharen goed uit de lange dekharen borstelen. Haal regelmatig de haren uit de universeelborstel. Vervolgens borstelt u de nek, hals en gaat u tussen de voorbenen naar beneden. Als u de voorpoot zijwaarts optilt borstelt u de borst en oksel.

Daarna de flank en de rest van de buiklijn. Hierna borstelt u het broek aan de achterkant van het achterbeen. Hierbij houd u een hand tussen de achterbenen zodat de hond blijft staan,borstel ook de binnenkant van de achterbenen. Daarna de staart.Pak de staart met je ene hand en borstel van de staart naar beneden laag voor laag tot je heel de staart hebt gehad. Aandachtspunt is het stukje van de anus naar de onderkant van de staart,daar ontstaan makkelijk klitten.

puppymodel maltzer

De voorbenen borstelt u van boven naar beneden waarbij u onderaan begint.  Ook bij de benen legt u de vacht weer open zodat u goed tot op de huid kunt borstelen. Tussen de tenen komen vaak klitten voor deze kunt u verwijderen met een speciale klittenkam (vraag er naar in de salon). Borstel op het hoofd richting de nek. Borstel op het oor naar beneden richting de punt,vouw het oor naar buiten om de binnenkant te borstelen op dezelfde manier.

Vermijd de gehoorgang! Borstel de achterkant van het oor,hier ontstaan gemakkelijk klitten. Borstel de snuit naar achter en borstel dan de wangen mee.Dan de onderkaak naar de keel. Als u de hond helemaal heeft geborsteld gaat u op dezelfde manier nog een keer helemaal met de kam door de vacht. Wanneer u kamt is het belangrijk dat u er verzorgt dat de pennen van de kam altijd recht op de huid staan.

Is er een plaats waar u met de kam niet of moeilijk doorheen komt,dan borstelt u deze eerst verder uit. Indien u moeite heeft om te bostelen,kunt U de hond elke 4/6 weken bij ons laten borstelen en eventueel wassen.Het is ook mogelijk om onder begeleiding van ons te leren borstelen tegen een vergoeding.