Er bestaan een aantal rassen die een vacht hebben waarbij de haren in koorden groeien. Dit ontstaat doordat de onderwol dezelfde lengte heeft als de dekvacht. De dekvacht draait om de onderwol heen en vormen zo koorden die een behoorlijke lengte bereiken. Deze honden verharen wel,maar doordat deze in de vacht blijven zitten merk je daar niets van.
De rassen zijn: De Komondor, Puli, Bergamasco,de Koordenpoedel.

De koorden beginnen zich te vormen vanaf 8 mnd ongeveer. Het is zeer belangrijk om de koorden vroeg in goede banen te leiden. Anders bestaat de kans op gehele vervilting tot op de huid waardoor er een grote mat vormt, de vilt gaat dan aan de huid trekken. Dan moet de hond geheel kortgeschoren worden. En kun je weer van voor af aan beginnen Als de strengen goed gevormd zijn kun je de borstel of kam achtewege laten.

Alleen bij de Bergamasco op het hoofd en evt. schouders kun je een borstel gebruiken. Maar er is zeker een intensief onderhoud nodig aan deze vachten. Ongeveer elke 6/8 weken wordt deze vacht gescheurd.Mocht je tenminste van plan zijn om het in 1 x te doen.
Bij grote honden of de kleinere rassen met veel koorden kun je het in een aantal keren doen. Vergeet niet bij te houden waar je gebleven bent,zodat je voor de volgende keer weet waar je weer moet beginnen.

Als de koorden al wat gevormd zijn pak je met je handen 2 koorden die scheur je vanaf de uiteindes richting de huid. Zodra je de huid bereikt stop je met de scheurbeweging anders kun je de huid beschadigen als je te fanatiek bent. Zo doe je heel de hond.
Het handigste is als je dit doet volgens schema. Begin op de rug, daarna de hals,tussen de voorbenen en dan naar de schouder,flank en buik.

Ga hierna naar het achterbeen.
Begin onderaan het achterbeen en werk zo laag voor laag naar boven naar de bil. Vergeet niet de binnenkant! Dit vraagt extra aandacht! Daarna de staart rondom,denk aan de staartpunt,die is erg gevoelig! Nu het voorbeen. Begin aan de onderkant en doe het voorbeen hetzelfde als het achterbeen,dus laag voor laag. Dan de andere kant op dezelfde manier. Begin op het hoofd naar het oor.Kijk uit voor de oorrand,de huid aan het oor is erg dun. Ga dan naar de wangen,snor en de keel.

Er is een mogelijkheid om sommige delen kort te houden. B.v. de buik, liezen, oksels en binnenkant achterbenen. Dit is makkelijk met onderhoud en tevens zijn dit gevoelige delen om het haar te scheuren. Het haar aan de onderkant van de voeten kunnen van de grond worden geknipt. Het haar rondom de anus kan worden ingekort.

Bij deze rassen is het ook belangrijk om de oren uit te plukken en schoon te houden.
Het haar onder de voetzolen moet verwijderd worden en de nagels geknipt indien nodig.

Vergeet niet dat deze vacht behoorlijk wat takjes e.d. mee naar binnen neemt. En dat urine en ontlasting in de vacht kan blijven zitten. En mocht uw hond van zwemmen houden of in een zware regenbui lopen. Besef dan dat de vacht minimaal 3 dagen nodig heeft om te drogen. De Koordenpoedel moet minstens elke 6/8 weken de trimsalon bezoeken om het model in goede conditie te houden.

Belt u voor een afspraak: Hondentrimsalon Peter Rijswijk ( 076- 571 92 72 )