Een hond of kat in huis brengt veel gezelligheid.
U doet er alles aan om hem/haar zo goed mogelijk te verzorgen.
Terecht dat u denkt: ‘Waarom zou nu juist mijn hond wormen krijgen?’.
Aan uw verzorging ligt het niet.
Maar waarom heeft uw hond of kat dan toch wormen?

Net zoals bij katten komen bij honden twee verschillende types wormen voor:

lintwormen
ronde wormen     (spoelwormen, haakwormen)

Het is ontzettend belangrijk dat u tijdig begint met het ontwormen van uw hond.
Dit begint al wanneer uw pup 2 weken oud is eerste kuur.

4 weken oud is tweede kuur.
6 weken oud is derde kuur.
8 weken oud is vierde kuur.
12 weken oud is vijfde kuur.
16 weken oud is zesde kuur.
24 weken oud is zevende kuur.
Elk half jaar herhalen

Het is wel belangrijk dat u een totaalkuur gebruikt,om alle soorten wormbesmettingen aan te pakken. Onderstaand is beschreven op wat voor manier uw hond besmet raakt met wormen. Ook wordt uitgelegd wat het effect is van een wormbesmetting.

Let op: ook u kunt een wormbesmetting oplopen!

Hoe raken uw huisdieren besmet?

De lintwormschakels zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht van onze huisdieren.

Deze schakels, die gevuld zijn met eitjes, worden opgenomen door een ander dier, een tussengastheer (vlooien), waarin de eitjes zich ontwikkelen tot lintwormlarven. Door in de vacht te bijten/likken slikt uw hond de tussengastheer in en wordt besmet. Ook door omgang met andere honden of katten kan uw hond met lintwormlarven besmet worden. De lintwormlarven komen vervolgens vrij in de darm en ontwikkelen zich tot volwassen lintwormen.

Hoe bemerkt u de besmetting?

Meestal vermagert een besmet dier en krijgt het een doffe vacht. Ze worden ook vatbaarder voor ziekten. Als u erop let, ziet u lintwormschakels in de uitwerpselen en soms op de vacht.
Gedroogde schakels, die men in de uitwerpselen of op ligplaatsen vindt, lijken op rijstkorrels.

Ronde wormen
Spoelwormen
Spoelwormen leven in de darm van uw hond. Ze zijn ongeveer 5 tot 10 cm groot.
Meestal is het helemaal niet aan uw hond te zien dat zij besmet is.

Hoe raakt uw huisdier besmet?

Tijdens de dracht van de moederhond worden de ongeboren pups al besmet. Dit gebeurt doordat de spoelwormen via de placenta de pups bereiken. Ook via de moedermelk worden de pups besmet. Ook kittens worden onmiddellijk na de geboorte besmet door de moedermelk. Na drie weken zijn deze kattenspoelwormen volwassen geworden in de darm van de jonge katten. De wormen produceren enorme hoeveelheden wormeieren, die de omgeving en de hond of kat opnieuw besmetten.

Net zoals alle andere honden of katten, snuffelt uw hond/kat overal rond. Als één van die plaatsen besmet is door wormeieren, krijgt uw hond er automatisch op de poten, de vacht en neus. De hond hoeft zich maar even te likken om ze binnen te krijgen. Maar ook u kunt deze eitjes of larven mee in huis brengen via uw schoenen. Zonder dat u het merkt wordt uw hond/kat besmet.

Wat gebeurd er wanneer uw hond besmet is. Uit de wormeieren ontwikkelen zich wormlarven. Deze wormlarven doorboren de darmwand en maken een ingewikkelde tocht door het lichaam van uw huisdier. Sommigen keren terug naar de darm en worden na ongeveer 56 dagen volwassen spoelwormen. Een ander deel van de larven ontwikkelt zich niet en blijft in een rustfase achter in de spieren en het vetweefsel. Als een hond/kat dan drachtig wordt, “ontwaken” deze larven en trekken naar de placenta en het melkklierweefsel, waar ze de pups besmetten via de placenta.

Wat ziet u aan uw hond/kat?

Meestal is er niets te merken aan uw hond/kat, tenzij de besmetting ernstig is. In dat geval vindt men de wormen terug in het braaksel of in de uitwerpselen, vermagert uw hond/kat, heeft ze een doffe vacht en diarree. Deze dieren vormen uiteraard een grote bron van besmetting voor hun omgeving, d.w.z. voor hun soortgenoten maar ook voor de mens.

Zijn spoelwormen gevaarlijk voor de mens?

Ja, dit kan! Vooral voor kinderen die met hun dierenvriendje spelen. Maar ook eenvoudig contact met uitwerpselen, die men natuurlijk buiten bijna overal aantreft vooral in zandbakken maar ook in parken en speeltuinen kan volstaan. In tegenstelling tot bij honden en katten, ontwikkelen de eieren zich in de darm van de mens niet tot volwassen wormen.

De larven die uit de eieren komen doorboren de darmwand en verspreiden zich via de bloedbaan in het lichaam waar ze kleine ontstekingen veroorzaken. Een aantal organen zoals de lever en de longen kunnen op die manier aangetast worden. Wanneer de larven van spoelwormen zich nestelen ter hoogte van het oog of de hersenen van de mens, kan dit ernstige gevolgen hebben. Gelukkig gebeurt dit maar heel zelden

Hoe beschermen we ons tegen spoelwormen?

Gelukkig kunnen tal van hygiënische maatregelen helpen om een besmetting met spoelwormen te voorkomen. Bijvoorbeeld zandbakken afdekken zodat katten hier hun behoefte niet meer kunnen doen. Na het spelen en zeker voor het eten grondig de handen wassen. Regelmatig de kattenbakken verschonen met kokend water. Het wegruimen van verse uitwerpselen levert geen enkel risico op voor de mens omdat spoelwormeieren ongeveer 2 weken nodig hebben om besmettelijk en dus gevaarlijk voor de mens te worden.

Haakwormen
Haakwormen zijn ook ronde wormen maar een stuk kleiner dan spoelwormen. Deze wormsoort dringt door de huid van uw hond naar binnen om via de bloedbaan de darm te bereiken. In de darm ontwikkelt zich binnen drie weken een volwassen haakworm. Haakwormen voeden zich met darmcellen. Zij veroorzaken dus nog meer last dan spoelwormen die zich tevreden stellen met het voedsel wat zich in de darm bevindt.

De ”Totaal wormenkuur” is in elke dierenspeciaalwinkel te verkrijgen.