Bescherming

De beste en meest natuurlijke manier Om de hond/kat tegen de wormen te beschermen is het voeren van vers vlees.(geen brokken). door de trage vertering van het vlees stijgt de zuurgraad in de maag en darmen. Hierdoor kunnen de wormen niet overleven. Buiten het feit dat er nog veel meer voordelen zijn bij het voeren van vers vlees krijgt uw huisdier geen giftige stoffen in zijn lichaam. Wanneer u brokken voert moet er ontwormd worden.

Pups op 2,4,6 en 8 weken, op 4 en 6 maanden en dan daarna dus elke 3 maanden.

Kittens op 4,6,8 en 10 weken, op 4 en 6 maanden. Daarna elke 3 maanden.

De meest voorkomende wormsoorten bij onze huisdieren zijn:

Spoelwormen leven in de dunne darm.
Bij volwassen dieren merk je meestal weinig van een spoelworminfectie. Ze zijn echter wel een bron van infectie die gevaarlijk kan zijn voor hun omgeving. Honden/katten kunnen anderen dieren en mensen besmetten. Vaak wordt dit niet opgemerkt. De klachten kunnen zijn: griepachtige verschijnselen,koorts,ontstekingen en leverproblemen. Vooral kinderen kunnen besmet worden, vooral in de zandbak waarin de dieren hebben gepoept.

Bij jonge dieren zijn de verschijnselen duidelijk merkbaar.
De klachten zijn: Typische dikke wormbuikjes, mager, doffe vacht, bloedarmoede, diarree, verstopping, hoesten, spoelwormen uitbraken, en algehele zwakte.
Deze klachten hoeven niet allemaal tegelijk aanwezig te zijn. Jonge dieren kunnen worden besmet door de moeder,waarbij de rustende larven door hormo-nen weer actief worden. Ze komen via de bloedbaan in de placenta en komen zo in het bloed van de pup en in de darm. Een pup kan dus met wormenlarven geboren worden. Tevens kunnen de wormenlarven zich na de geboorte verplaatsen naar de melkklieren en kunnen zo via de melk in de jonge dieren terecht komen. Soms zie je volwassen wormen in de ontlasting of braaksel. Die worm ziet eruit als een stukje spaghetti van 5 a 10 cm met dunne uiteindes.

1. Hond/kat neemt een eitje op van b.v. het grasveld waar veel honden en katten hun behoefte doen.
2. Uit dit eitje komt een larve in de darm.
3. Die larve boort zich door de darmwand en gaat naar een bloedvat en gaat met het bloed mee naar spieren, vetweefsel, longen en lever. In deze organen,behalve de longen,gaan de larven rusten en kapselen tijdelijk in.
4. De larven gaan door de bloedvatwand heen in de longen en gaan naar de fijnere vertakking van de luchtwegen. Ze worden opgehoest naar de keel(lijkt alsof de hond/kat vanuit de maag braakt,maar dit komt uit de longen) en weer ingeslikt en naar de darm getransporteerd,daar groeit de larve uit tot een nieuwe worm. Deze worm gaat weer eitjes produceren,wel 200.000 per dag.
5. Deze komen met de ontlasting naar buiten en in het eitje ontwikkeld zich een nieuwe larf. Dit duurt ongeveer 14 dagen Het gerijpte eitje kan dan een ander dier besmetten en als deze naar binnen wordt gelikt begint de de cyclus opnieuw.
Lintwormen leven in de dunne darm en kunnen van èèn cm tot enkele meters lang worden. Ze zijn wit en afgeplat van vorm. Ze bestaan uit een kop en segmentjes die gevuld zijn met eitjes. Die zitten vast aan de darmwand,als de achterste rijp zijn, laten ze los en kruipen uit de anus. Soms zie je ze in de vacht of in de ontlasting. Als ze ingedroogd zijn zie je kleine witte stukjes,net zo groot als een rijstkorrel,rondom de anus.

De lintwormbesmetting heeft een tussengastheer “de Vlo”(zie pagina vlooien). De vlooienlarven kunnen de eitjes eten.

De larve, die in het eitje zit, ontwikkelt zich in de vlo tot blaasworm. De hond/kat kan tijdens het wassen van zijn vacht een vlootje naar binnen likken en zo komt de blaasworm in de darmen terecht. Daar kan die weer uitgroeien tot een volwassen lintworm. Ook muizen en andere prooidieren kunnen besmet zijn. Als de kat een muis vangt kan de kat ook
besmet raken.

Als u gaat ontwormen,niet alleen de hond maar ook de kat !
En behandel ook tegen vlooien !

Er zijn een aantal wormensoorten:

De haak/mijn wormen
Zweepwormen
Longwormen
Hartwormen

Behandel opties

Er zijn verschillende kuren verkrijgbaar. In verschillende toedieningsvormen.
Zoals: Tabletjes, pasta en druppels in de nek. Kijk goed op de verpakking welke wormsoorten ermee behandeld kunnen worden.

Niet alle middelen bestrijden alle wormsoorten.