Hotspot is een gevolg van een irritatieplek op de hond.

Deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan ontstaan door een vlooienbeet of huidbeschadiging (krabben). Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en begint te jeuken. Het gevolg is dat de hond deze jeuk prikkel niet kan weerstaan en aan zijn huid begint te bijten. Met het bijten van de hond beschadigd de huid nog meer waardoor de bacteriën die op de hondenhuid aanwezig zijn, inwerken op de ontstane wond.

Deze bacteriën versterken de jeuk prikkel waardoor een kettingreactie ontstaat en de hond binnen 30 minuten zijn hele bil, rug of flank kapot kan bijten.

Oplossing:

Samen met de dierenarts kan onze trimsalon u helpen de ‘Hotspot’ aan te pakken. In de trimsalon worden de haren rond de Hotspot verwijderd. Omdat hotspot het meest voorkomt bij honden met een dikke vacht wordt de ondervacht uitgeborsteld en zonodig uitgedund.

Hierdoor ademt de vacht beter en wordt voorkomen dat de huid gaat broeien. (In een broeiende vacht kunnen bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen). Met deze behandeling is de kans op herhaling zeer gering, mits de hond vlooivrij blijft.

Vervolgens kan de dierenarts de hond behandelen met een zalf die de huid hersteld.
Ook het probleem van jeuk zal door de dierenarts worden aangepakt.

Voorkomen:

Onze trimsalon kan u helpen de kans op een hotspot tot een minimum te beperken.

Dit houd in dat uw hond:
één keer in het voorjaar
één keer in de zomer
één keer in het najaar ontwolt wordt.

Hierdoor blijft de vacht ademen waardoor deze niet kan gaan broeien.
Het is natuurlijk wel van belang dat er alles aan gedaan wordt om de hond vlooivrij te houden.